UA-145057765-1 Långsamhetens lov – EXISTENSIS

Långsamhetens lov


Testa den billigaste, enklaste antistressmetoden. Gå långsamt!

Sätten att varva ner är många och marknaden är fylld av olika metoder och produkter. Det finns stressbollar, stresshanteringskurser och appar att använda. Men det absolut enklaste, mest lättillgängliga och billigaste är att prova att gå långsamt.

Det kanske låter för simpelt. Eller så tänker du att det inte går eftersom du omöjligt kan gå långsamt förrän du stressat ner. 

Men att gå långsamt gör något med både kroppen och tankarna. När du hinner känna marken mot fötterna, höra fåglarna som sjunger och se sniglarna som kryper längs gräskanten. Långsamheten talar om för kroppen att faran är över, att du inte behöver ha flyktberedskapen påslagen längre.

Och när jag säger långsamt menar jag så långsamt att människor kommer att undra vad du håller på med. För de flesta springer fram, så du kommer att sticka ut. Tänk att du är en gammeldags flanör. En som spankulerar och har all tid i världen att ta det lugnt och lägga märke till allt. Visst kan det kännas obekvämt att få blickar på sig. Men du gör ju inget konstigt. Du går ju bara.

Så gå utan mål, eller gå i god tid så att du hinner gå långsamt. Känn efter hur det känns. Hur känns fötterna mot marken? Vinden mot huden och håret? Regnar det? Den sakta lunken kommer att göra något med dig.

Kanske hittar du stillheten. Den som alltid är med oss. Den varur allt stök springer. Den som egentligen aldrig lämnar dig, men som du inte får syn på när allt är för högljutt.

Lär känna stillheten. Då blir den lättare att hitta tillbaka till när pulsen är för hög. Efter en tid är du kanske tillräckligt lugn för att göra allt det andra avstressande: träning, stressbollar, stresshanteringskurser och appar.

Lämna ett svar