UA-145057765-1 Ut ur huvudet och in i livet! – EXISTENSIS

Ut ur huvudet och in i livet!

Söker du så intensivt i horisonten efter vägen ut, att du missar vägen som ligger framför dig? Hör du inte ditt eget liv ropa efter ditt deltagande, för att du själv lyssnar till ett eko från det förgångna, ett liv som var då? Idag delar jag en tanke som flöt ur mig i bilen en morgon. Och ja, den är främst en påminnelse till mig själv, men jag tror att den kan kännas relevant för fler.

Varje stund en möjlighet. Ett tillfälle att göra annorlunda, att hejda sig i känslan, tanken och impulsen och fråga sig: är det här sant? Är min  reaktion och tolkning verkligen samma sak som det som händer i situationen framför mig? Eller är det en reflex, ett eko från en för längesedan passerad barndom?

Varje stund är en möjlighet att ömsa skinn, att gnugga av sig lagren som grumlar blicken och som hindrar dig från att vara den du verkligen är.

Ingen stund är för liten. För obetydlig. För vardaglig. Alla människor du möter, alla situationer du hamnar i, erbjuder en initiation in i mysteriet, den sköna möjlighet, som är NU.

Ta tillfället i akt att offra det gamla. Se med nya ögon. Hör det som talar till dig ur det som händer. Märk impulsen som kommer från hjärtat och magen snarare än hjärnan. Låt vanans reflexer flyta upp och sjunka ner igen, utan att engagera dig i dem.

Fråga istället: Vad är rätt att göra NU, i denna stund, om jag låter mig iaktta situationen som den är, och inte reagerar efter inlärda beteendemönster, känsloreflexer eller normer och traditioner som grundar sig på något som ingen längre kommer ihåg? Lämna det som varit och bryt ny mark.

Och ja, det NU jag pratar om är NU. I samma stund du läser detta.

Detta är det enkla och uppenbara. Och därför så lätt förbisett. Du behöver inte gå en kurs, fördjupa dig i terapi eller någon metod som lärs ut långt bort i en kursgård vid havet. Möjligheten finns redan NU. Bara sluta upprepa det du brukar.

Varje stund är en andakt, en ritual, ett tillfälle att tjäna det högre syfte som du längtar efter.

Kliv ut ur ditt huvud; ut ur dina minnen, ut ur din agenda om upprättelse, att bli sedd, att bli älskad, att vara stark, lyckad och lägg din bitterljuva offerkofta åt sidan; hela din berättelse om dig och din belägenhet; all din strävan och önskan att ditt liv ska bli något annat än det är. Kliv ut ur ditt huvud och se det som ligger framför dig. Gå livet till mötes. Vad vill stunden ha av dig? Vad finns det för uppgift? Hur kan du låta din längtan flöda över in i det som är? Hur kan du se, möta, stärka de människor som finns omkring dig?

Där är ditt syfte. Det är alltid något annat än det du har tänkt dig. Det är alltid större än du själv kan föreställa. Kanske kommer du aldrig att begripa det helt.

Låt dig axla den uppgiften. Prova. Förlita dig till att livet ger dig det du behöver. Och du kommer att förvånas över att du äntligen får det du alltid strävat efter.

Och missar du en stund väntar alltid ett nytt NU.

Foto: David Matos/Unsplash

Lämna ett svar