UA-145057765-1 Är du en gränsöverskridare? – EXISTENSIS

Är du en gränsöverskridare?

Ingen grupp, organisation eller samhälle mår bra av att stagnera i sitt tänkande. Ändå strävar vi gärna dit, eftersom vi helst håller oss till det bekanta och trygga. Då behövs gränsöverskridaren; den som vågar slå hål på gamla sanningar. Vågar du vara den personen?

Ibland hänger elefanten i rummet. Alla verkar överens, men ändå känner du att något inte stämmer. Du vill säga det men vill inte vara den enda som ifrågasätter och säger att det ni håller på med egentligen är vansinnigt.

Situationen är besvärlig. Å ena sidan känner du att du fått syn på något viktigt. Å andra sidan: tänk om du har fel? Det kan ju vara något du inte har förstått som gör att du resonerar helt galet. Och vad ska de andra säga om du krånglar till det som alla andra verkar tycka är självklart.

Men tänk om du har rätt?

Hur som helst skulle inget någonsin rättas till eller utvecklas om ingen vågade ifrågasätta rådande tänkesätt. Det kan ju var så att just du har genomskådat något viktigt, något som är helt avgörande för arbetsplatsen, samhället, planeten eller en särskild grupp människor. Eller så var din ursprungstvekan viktig. Men det kan ha dragit fram något annat viktigt i ljuset.

Men det är svårt att få syn på det man befinner sig i. Det kräver att du kan distansera dig från det hemtama och se på det med fräscha ögon. Och nästa steg är minst lika svårt. För det kostar på att våga ta klivet över den gräns som utgörs av normer, kulturella föreställningar, bias, vanor och traditioner. Historien brukar inte gilla sådana människor. Inte medan det pågår i alla fall. Och där tar ofta vår urgamla instinkt över. Vi vill ju tillhöra flocken. Och då säger vi inte gärna något. Utan vi anpassar oss.

Men ibland står något större än dig själv på spel. Och även om det inte alltid är ett roligt jobb att vara den som ifrågasätter, behöver någon vara barnet som pekar ut att kejsaren är naken. Men hur ska vi få mod nog att bli som barnet?

Den vise narren och trickstern

Här kan arketyperna vara till hjälp. En arketyp är en global och tidlös urbild av en mänsklig egenskap/kraft. Man kan säga att arketyperna är ett symbolspråk som används av vårt omedvetna. De bilderna kan vi använda för att möta riskerna med att våga gå emot strömmen.

En av arketyperna som kan kopplas till de som ”säger som det är” är Narren som också ibland kallas Dåren. Och få vill identifiera sig med den arketypen eftersom Narren står för någon som inte fattar det sociala spelet och som andra kan skratta åt. Men Narren står också för det oskyldiga; både den som har en ”ren”, ännu ofärgad blick, och som den som ocensurerat säger som det är; precis som barnet i sagan om kejsarens kläder. Narren står redan utanför det sociala spelet och kan säga sanningar rakt ut utan att behöva bry sig om vad andra tänker och tycker. Narren är därför fri att se på saker på ett nytt sätt, och är önskad och älskad för just det. 

Narrens arketyp angränsar även till Trickstern, men om Narren säger saker från ett barns naiva vinkel, utmanar Trickstern normer och samhälleliga gränser medvetet. Ofta respektlöst och rakt som ett spratt eller med glimten i ögat. Trickstern häcklar gärna och ifrågasätter auktoriteter.

Trickstern gör alltså precis samma som barnet gör i sagan om kejsarens kläder, men ur ett medvetet perspektiv.

Världen behöver gränsöverskridare

En viktig funktion hos arketyperna är att kompensera för något i vår medvetna värld. Och i det sammanhanget passar Narren och Trickstern, med deras lekfulla, flytande förhållningssätt till livet, perfekt för vårt mätfixerade och rationella samhälle. De är karaktärer som står med ena foten i det som ännu är okänt för oss. Det som vi kanske ännu ser som löjligt eller omöjligt.

Och vi behöver gränsöverskridare just nu. För vi har verkligen fastnat i ett bitvis destruktivt tankesätt, med system som motverkar varandra och som ingen riktigt längre tror på, men som vi har svårt att bryta oss loss ifrån.

Öva på det

Vill du öva på att släppa fram din Narr i säkra sammanhang, testa att ge sig i kast med något som är rakt motsatt mot vad du brukar göra. Om du i Myers Briggs-test får höra att du är tankebaserad: testa något känslodrivet som måleri. Är du istället känslostyrd: testa något som kräver logiskt tänkande som att bygga något. Lev ut och lek! Det är två viktiga egenskaper hos den som vill tänka nytt och se med nya ögon på något.

Men strunta i att sätta mål! För det är vårt samtid besatta av. Håll istället Narren i handen hela tiden och lek! Det rigida behöver mjukas upp med lite fritt flöde.

Lämna ett svar