UA-145057765-1 Vilka levnadsprinciper vill du ha? – EXISTENSIS

Vilka levnadsprinciper vill du ha?

Om prylar och ägande inte längre gör dig tillfredsställd, är det kanske dags att formulera nya mål för ditt liv? Livsmål kan även handla om hur du vill leva och vara. Med levnadsprinciper som livsmål sparar du dessutom både pengar, utrymme och miljö. 

Men hur vet du vilka principer just du vill leva efter? Hur undviker du att bara leva så som ”man borde” för att det norm?

En bra utgångspunkt är den gyllene regeln: ”Var mot andra så som du vill att andra ska vara mot dig”. Om du gör en lista över hur du vill att andra ska vara mot dig, blir den listan samtidigt en lista över hur du borde vara mot andra. Du får på det viset principerna du vill leva efter, om du verkligen menar allvar med att du vill att andra ska vara så mot dig.

Till en början handlar listan ofta om att alla ska vara snälla och generösa mot dig. Men tänk några varv till. Är det verkligen allt du vill ha av andra? Ett trick är att tänka på hur du vill att andra ska vara mot dina nuvarande eller eventuella framtida barn. Då blir det oftast en lista som önskar mer ärlighet och tydlighet från andra.

När jag gjorde listan blev den såhär (den korta versionen):

  1. Jag vill att andra är uppriktiga mot mig på ett omtänksamt sätt – både med positivt och negativt.
  2. Jag vill bli omtyckt för den jag är, hellre än för det jag gör.
  3. Jag vill att andra är tydliga med sin vilja, sina känslor och gränser.
  4. Jag vill bli inbjuden till gemenskap.
  5. Jag vill att andra ser min potential och uppmuntrar och utmanar mig.
  6. Jag vill att människor lär mig vad jag kan göra bättre.
  7. Jag vill bli lyssnad på.
  8. Jag vill att andra vågar vara med mig när jag går igenom sorg och svårigheter.
  9. Jag vill kunna vara sårbar och uppriktig med vad jag känner, både till kollegor, familj och vänner.
  10. Jag vill att andra hjälper mig med praktiska kunskaper om de har möjlighet och lust att hjälpa.

Det går också att tänka hur du vill vara i ett större perspektiv: i samhället, mot planeten o s v. 

När listan är klar är det bara att formulera om meningen till en princip för hur du vill vara mot andra. Punkt 1 blir då: Jag ska vara uppriktig mot andra på ett omtänksamt sätt – både med negativt och positivt.

Visst blir det som står på listan en utmaning. De principer som växer fram är inte enkla att leva efter. Det kräver mod att vara rak i ryggen och tydlig mot andra. Men så länge jag inte följer listan själv, kan jag inte heller förvänta mig att andra ska bemöta mig på det viset.

Vilka principer är viktiga för dig?

Lämna ett svar