UA-145057765-1 Vågar du följa din glöd? – EXISTENSIS

Vågar du följa din glöd?

Någonstans gör vi ett vägval. Antingen följer vi det som förväntas av oss eller det som får oss att glöda. Joseph Campbell kallade det den högerhänta och den vänsterhänta livsvägen. Mitt eget liv blev annorlunda när jag valde glöden. Vilket val har du gjort?

I livet finns det två vägar att följa: den förväntade vägen som Joseph Campbell kallade den högerhänta vägen och den avvikande vägen som han kallade den vänsterhänta vägen (utifrån vilken hjärnhalva som vi låter dominera).

Den socialiserade delen av oss – som Carl Jung kallade Personan – vill inget annat än göra som man ska för att bli accepterad. Joseph Campbell kallade detta att leva efter ”vad ska grannarna säga”-kompassen.

Om du väljer den kompassen, och gör det du kan för att passa in, kommer du att leva ett liv där du är respekterad av din familj och i samhället du lever i. Det kan bli ett gott liv som du kan känna dig nöjd med.

Men djupt inom oss minns – Självet – den ursprungliga oslipade delen av oss själva, vår tid som barn då vi följde vår längtan och vilja helt. Som vuxna lever den känslan i oss som en dröm om något meningsfullare; något som känns autentiskt och fullt av passionerad glöd; en fallenhet vi bär på som fyller oss med energi och försätter oss i det vi brukar kalla flow. Joseph Campbell kallade den känslan för bliss. Och den närmaste översättningen är nog hänryckning.

Längtan vaknar ofta till igen starkt någon gång i 30-årsåldern. Vi ser oss om på vårt liv, som ofta hittills följt den utstakade förväntade vägen, och vi undrar om detta är allt. Det uppstår då ett val. Ska jag fullfölja det förväntade livet som familjen och samhället anser att jag bör välja? Eller ska jag följa min bliss (eller hänryckning)?

Den högerhänta vägen – den ”rätta vägen

Den högerhänta vägen styrs av vänster hjärnhalva som står för mönster, färdiga begrepp och normer, rationellt tänkande och ordning och reda. Här gör du det som anses vara det ”rätta” – det som följer normerna – och det kommer att göra ditt liv bekvämt och rikt på sitt sätt. Det bäddar för ett liv med ”rätt” yrke, familj, umgänge, kläder, resor och fritidsnöjen. Här kan du bli framgångsrik, för här finns en måttstock att jämföra sig med.

Campbell menade inte att den här vägen är fel. Den kan passa alldeles utmärkt. Det kan till och med vara så att det som får dig att glöda faller inom ramen för det som samhället anser vara ”rätt”.

Men om du ofta faller in i perioder av nedstämdhet, vilsenhet eller upplever dig leva i ett vacuum bör du fundera på om du vänt ryggen till din glöd för att det inte passar in.

Den vänsterhänta vägen – den riskfyllda

Den andra vägen kallade Campbell för den vänsterhänta vägen utifrån dess kontakt med höger hjärnhalva som står för kreativitet, öppenhet och intuition. Den är en riskfylld väg, för vi kan bli hånade, föraktade och bli sedda som oansvariga – särskilt om skiftet innebär lägre inkomst. Det kan också vara en ensam väg; som den som trampar upp en stig, där ingen ännu har gått, har ingen att följa.

Den vänsterhänta vägen är en väg tillbaka till det ursprungliga Självet. Och den innebär att du ger upp din Persona som är en förutsättning för ett liv i samklang med de värderingar som råder i samhället. Det du riskerar är att ditt val blir för provocerande – även för dig själv. Det är den här vägen som Campbell kallade Hjältens resa.

Även på den vänsterhänta vägen kan du drabbas av vankelmod (ett underbart gammaldags ord!). Har du verkligen valt rätt? För det är tufft om din inkomst kanske blir lägre, när färre vill umgås (för att du anses märklig) eller när ingen riktigt vill intressera sig för det du håller på med.

Hitta din glöd

Så vilket liv lever du: ett i glöd eller ett förväntat? Och vad är det som hindrar dig om du inte vill eller vågar följa det som får dig att glöda? Eller vet du kanske inte än vad din glöd kan vara?

Din glöd/bliss/hänryckning är det som får allt att stämma inuti dig. Det är inte en tanke utan en kroppslig sensation. Vaknar det en glödande känsla i bröstet och du glömmer bort tid och rum vet du att du hittat det som får dig att glöda. Och när du väl börjat gå den vägen kan helt enkelt inte låta sluta, oavsett om du försöker.

Om du ännu inte vet så tänk tillbaka på när du var yngre. Vad drogs du till då? Prova det på nytt nu som äldre. Och hoppa på sådant du aldrig provat förr, gärna sådant som det känns ”fel” att göra, som ”grannarna skulle ha något att säga om”.

Så gjorde jag

Jag vågade själv byta spår för några år sedan och satsa på Existensis. Efter att ha kraschat på ett chefsjobb fick jag tid att fundera: vad gör jag nu? Tanken gick direkt till min livslånga passion för existentiella frågor och så fort glöden var väckt gick den inte att stoppa. Jag läste kurser i hur man leder existentiella samtal och filosoficaféer och läste till coach. Resten – lokal, hur man driver företag, bokför och får folk att hitta till min verksamhet – fick ordna sig på vägen.

Ekonomiskt är det annorlunda. Nu har jag ett fast halvtidsjobb och driver företaget på resten av tiden. Vi sålde lägenheten i Uppsala och köpte ett billigt hus i Norduppland med pendelavstånd till stan och sänkte vår månadskostnad med mer än 5000kr.

Jag köper sällan saker och handlar kläder på second hand. Jag ser inte trendig ut, har inte något statusfyllt jobb och måste spara länge om jag ska göra sådant som att resa eller köpa något dyrt. Och pensionen…. ja, den dagen den sorgen. Men nu känner jag mig levande på ett sätt jag inte gjorde förut och jag är en bättre förälder, fru, vän och kollega!

Var det här ska ta vägen vet jag inte. Ibland drabbas jag av ”pensionsmörker” eller lider av osjälvständighetskval (behöver ännu förlita mig mycket ekonomiskt på min fru). Men så länge lusten finns fortsätter jag.

Hoppas att du också hittat din glöd eller hittar den framöver och vågar följa den! Livet går från att vara ”kul” på fritid och helger till att varje vardag känns som en möjlighet.

Foto: Richardo Achre/Unsplash

Lämna ett svar