UA-145057765-1 Att se det HELiga – EXISTENSIS

Att se det HELiga

I varje stund finns ett val. Du kan antingen välja att se det som förstärker en känsla av existentiell ensamhet eller välja att se det som förenar dig med omvärlden – det som gör HELT. Vill du vidga sprickan eller förena.

När du möter en människa kan du möta den som medmänniska eller mot-människa. Hur upprörd du än är över att någon är arg och beter sig illa finns valet.

Din uppfattning är alltid selektiv och har två möjliga vägar. Du kan antingen projicera dina rädslor och förutfattade meningar eller lyssna och höra även det som sägs mellan raderna. Det som är ett rop på hjälp. Det som vill bli sett. Det som behöver bli mött.

Om du väljer det första kommer det att väcka motsvarande laddning inom dig. Du kommer att känna dig attackerad, förolämpad, kränkt och omedelbart gå till attack själv. Om du väljer det sistnämnda kommer du att ge en mer neutral respons som ger ett svar på nödropet snarare än dess paketering. Då kommer du att se en människa som inte mår bra. Som är rädd, precis som du. Då blir det enklare att säga något som inte går i motattack. Det du säger kommer då att få den andra att sänka garden.

Nyfiket intresse är nyckeln

Den avgörande nyckeln för att klara en sådan radikal omställning är nyfikenhet. Och jag menar en nyfikenhet som är ett uttryck för intresse snarare än vet-girighet; en nyfikenhet som lyssnar för att skaffa kunskap som kan hjälper en att hjälpa.

Med en sådan blick gör du HELT och ser samtidigt det som är HELT i andra, men som av olika skäl skrämts till attack så som vi alla gör emellanåt. Då ser du det i den andra som vill något som i grunden är gott både för dem och för dig. De flesta vill bara bli omtyckta och accepterade som de är, precis som du. Det handlar om en önskan om villkorslös kärlek. Och i den önskan förenas vi. Lyckas du se det, ser du det HELiga.

Det här kan låta naivt. Om någon attackerar dig; kränker, förolämpar, beter sig som en idiot, måste du väl försvara dig!?

Men det är ett val som jag vet fungerar. Därför tror jag på det jag säger. (Läs gärna mer om mitt Experiment här>>). Människor blir annorlunda om du inte svarar med samma mynt. Jag har upplevt det. Och faktum är att det inte ens uppstår situationer som du behöver reagera annorlunda på om du gjort valet redan när du vaknat på morgonen. Om du från början möter världen med nyfiket intresse kommer inte ens situationen i sig att uppstå. Du blir som en neutraliserande åskledare.

Jag vet att det låter smått fantastiskt. Och det är det. Det är därför jag inte tvekar att leka med ordet helig. För skiftet i blick känns HELgörande. Men det måste, som mäklarna säger, upplevas. Och nyfikenheten måste vara helhjärtad och dit kanske du inte kommer förrän du nått vägs ände med dina gamla vanliga strategier för att få världen att bli en bättre plats…

Foto: Aleksandr Borsukov/Unsplash

Lämna ett svar