UA-145057765-1 Guidad meditation till inre stillhet – EXISTENSIS

Guidad meditation till inre stillhet

Har du aldrig provat att meditera? Idag delar jag en guidad meditation som hjälper dig att landa i en inre stillhet. Allt du behöver är en stol eller en kudde att sitta på. Och såklart en plats där du kan vara för dig själv en stund. Meditationen är ungefär 20 minuter.

Många av oss har inte bara en rastlös kropp men också ett rastlöst sinne. I vårt huvud kan tankar rusa och i kroppen kan känslor greppa tag i oss på ett sätt som övermannar oss. Det är lätt att tro att det är så vi är skapta och att det inte går att vara på annat sätt. Men den stillhet vi längtar efter finns mitt inom oss. Och det går att göra den till en återkommande gäst i sitt liv. 

Stillheten är viktig. Det är en plats där du kan möta dig själv utan omvärldens brus. Där du får tid och plats att komma ikapp om något känns hektiskt. Och många av oss har sådana perioder i livet. Till den här stillheten kan du vända dig om något känns svårt. Du kan även söka dig till stillheten och om något är oklart i ditt liv. Där, i frånvaro av alla yttre intryck, kan du ställa frågor till dig själv för att försöka få fatt i vad du vill.

Idag delar jag en guidad meditation som är ett bra sätt att landa i den här inre stillheten. Du kanske har provat meditation tidigare. Men många varianter av meditation handlar mer om koncentration, på andning, ett mantra eller något annat, än att slappna av. Den meditation jag delar här är en guidad meditation som börjar med att fokusera på olika punkter i kroppen. Det hjälper oss att samla ihop oss och att landa här och nu. När vi hittat hem i kroppen är det lättare att luta sig tillbaka in i den inre stillheten. 

Längre ner i inlägget hittar du en länk till meditationen. I den får du alla instruktioner du behöver. Själva meditationen startar ungefär 2 minuter in i klippet. När du lyssnat igenom den, och vill fortsätta att meditera på samma vis, kan du istället välja någon av de meditationer som är utan de inledande instruktionerna. Det finns en lite längre och en kortare version. Alla meditationer hittar du på min youtubekanal där jag kommer att lägga till lite fler filmer framöver.

Den inre stillhet som den här meditationen sätter dig i kontakt med finns med dig överallt. Den lämnar dig aldrig. Men den kan vara överröstad och svår att få fatt i. Men med lite övning alltid hitta tillbaka till den, även mitt i ditt vardagskaos. Alla kan förnimma den här stillheten. Den är subtil och försiktig. Men den kan bli tydligare när du börjat lära dig hur den känns.

Om du gör det till en vana att då och då sitta igenom den här guidade meditationen, kommer du att kunna börja landa i den här stillheten utan vägledning. Då kan du stanna upp och känna efter och märka att du har den känslan närvarande inombords hela tiden. Därefter är du redo att guida dig själv, eller så kan du landa rakt in i den när du sätter dig ner.

Hoppas det fungerar för dig!

Rest in natural great peace this exhausted mind, 
beaten helplessly by karma and neurotic thoughts, 
like the relentless fury of the pounding waves, 
in the infinite ocean of samsara
(det vardagliga livet)
Rest in natural great peace. 

Nyoshul Khen Rinpoche

Lämna ett svar