UA-145057765-1 Det är NU det gäller – EXISTENSIS

Det är NU det gäller

Söker du efter något som ska befria dig och göra livet lugnt och bra framöver? Egentligen handlar det inte om att hitta rätt sätt att leva för att livet ska bli bättre SEN. Det handlar om HUR du lever varje stund redan NU. Det är i de små vardagliga sakerna som ditt liv kan förändras!

Det finns många tanketraditioner och riktningar som beskriver olika vägar till ett bättre liv. Men trots alla kloka ord landar vi ofta platt tillbaka i vardagen fastän det som gör att vi har svårt att släppa tankar och vanor som inte är bra för oss stått beskrivna i samma böcker som beskrivit hur ditt liv kan bli bättre. Lösningen är helt enkelt för simpel och nära för att vara möjlig att ta till sig.

”Sen-sjukan”

Problemet är människans tendens att alltid söka befrielsen från det som är svårt någon annanstans i framtiden eller på en annan plats, vid en punkt då vi själva är stöpta i rätt form, då vi tänker, gör och säger rätt saker, då vi inte är lata, arroganta, giriga, högmodiga eller sura och vresiga. För då, men bara då tror vi, kommer vi att leva i kärlek, glädje och frihet. Vi måste bara förändra oss och bli bättre först.

Men det vi längtar till finns ingen annanstans än nu; just där du sitter med din mobiltelefon i handen eller framför din jobbskärm; eller då du kommer hem från jobbet efter en stressig dag; vid fruktdisken på ICA eller när du skurar toaletten.

Ditt (och mitt) problem ligger i att vi söker dörren till friheten i något vi tror oss sakna, som vi försöker lära oss att uppnå, men missar den eftersom den finns mitt framför oss, så tätt inpå att det är svårt att få syn på den.

Leta bland det vardagliga

Frihet, glädje och kärlek går att hitta i de små vardagliga sakerna. Det är där som du har möjligheten att välja att göra annorlunda mot vad du gjort förut.

Det är inte på ett retreat i Portugal eller en samtalstimme med psykolog som det händer. Allt sådant är bra, men ofta blir det bara tankar och vilja av det, inte handling. Och det är handling just i detta nu, hemma i din vardag, som något kan förändras. Inte sen. Sen är bara en fantasi om något som kommer, medan nuet är det som alltid är här.

Jag lyssnade en gång på en kvinna som levt i ett buddhistiskt kloster ett tag. Alla nunnor fick en uppgift i klostret efter att ha haft ett samtal med klostrets överhuvud. I samtalet fick hon berätta sitt livs historia och om de problem hon upplevde sig ha. Därefter blev hon tilldelat uppgiften att gå upp fyra varje morgon och göra frukost och sedan servera i den skål som varje nunna räckte fram. Det här gjorde hon år ut och år in och hon begrep aldrig varför hon var tvungen att fortsätta göra samma uppgift. Hon trodde att uppgiften var ett steg i en rangordning och att hon skulle avancera vidare så småningom om när hon gjorde det rätt – och det gjorde hon ju! Men varje gång hon tog upp det med överhuvudet sa denne bara lugnt: ”var närvarande i det du gör” eller ”gör frukosten som om allt hänger på det”.

Sen en morgon såg hon allas ansikten i ett nytt ljus, där de satt med sina utsträckta skålar. Plötsligt kände hur betydelsefullt det hon gjorde var och att hon inte alls varit närvarande. Hon hade hela tiden väntat på SEN. Men varje gång hon klev upp fyra på morgonen och förberedde frukost väntade en möjlighet till en kärlekshandling NU. Varje gång hon hällde upp maten hade hon möjligheten att titta den andre i ögonen och med varje slevtag uttrycka den kärleken.

Sanningen hade helt enkelt varit för simpel för att få syn på. Från den stunden kändes inte uppgiften jobbig längre, utan den blev meningsfull och viktig.

Dörren till att göra annorlunda finns alltså där NU i samma vardagliga saker som du alltid gjort om du stillar dig och försöker bryta inställningen och vanans makt.

Flödet som är livet

Nyckeln till förändringen är medkänslan och närvaron. Står du alltid förankrad i den i varje handling, vare sig det gäller ett jobbmöte, middag med familjen eller när du tvättar, hamnar du i flödet som gör att livet känns levande. Att verkligen vara på plats i varje stund, i full medvetenhet om vad du gör och varför, förändrar det alldagliga till något större.

Det här låter kanske pompöst och omöjligt. Eller för enkelt för att vara sant. Men det är också just därför vi människor så lätt avfärdar det enkla som redan finns redo framför oss. Vi tror att allt måste vara en kamp och strävan. Det fina är att det går att prova, möjligheten finns där framför dig hela tiden. I allt.

Kanske orkar du inte bli närvarande i varje stund. Det gör absolut inte jag. Men tillfällena då det går har absolut blivit längre och fler, allt sedan den jobbiga insikten att det är NU jag har valet att förvandla mitt liv (väldigt osexig insikt som få vill lyssna till). Belöningen har varit stunder av frihet, kärlek och mening till och med mitt i städning, småprat, monotont arbete och dåliga dagar.

Hoppas du hittar ett sätt att prova!

Foto: Filip Mroz/Unsplash

Lämna ett svar