UA-145057765-1 Därför är du mer lik Frodo än du tror – EXISTENSIS

Därför är du mer lik Frodo än du tror

Lockas du också av krafter som lovar framgång i livet, men som istället drar med dig i ett beteendemönster som snarare tar dig längre bort från ett liv du längtar efter? Troligtvis är du mer lik Frodo än du tror och kan dra nytta av att se med nytt ljus på den sagan.

Du kanske inte tänker på det så, men precis som Frodo har du också en guldring, med gåtfull inskrift, som bränner i fickan. Och precis som för Frodo viskar den om den makt den kan erbjuda, och viskar exakt så förföriskt som den gör i Tolkiens berättelse Sagan om ringen. För få kan stå emot den. De flesta trär den troligtvis på sitt finger några gånger om dygnet under vaken tid. Och vissa bär den nog hela sitt vakna liv.

Guldringen är ditt Ego och det den viskar om de krafter som Egot utlovar; att du ska bli sedd, accepterad och älskad, och i brist på de krafterna åtminstone fruktad och hatad (tänk Hjalmar Söderbergs textrader: ”Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna något slags känsla. Själen ryser för tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst”.

Men precis som ringen i Sagan om ringen kastar den in dig i en mörk värld där rädslor och oro råder, där du känner dig jagad och dömd, om du trär den på ditt finger. Din blick förvandlas och istället för en verklig värld ser du världen genom Egots världsbild. På köpet får du alltså också skräcken för att bli påkommen som en bluff och en rädsla av att alltid – snart – bli avvisad och dömd.

Du behöver ge dig ut på din egen hjältens resa

Det enda sättet att bli fri ringen är att som Frodo bege sig ut på en lång resa in närmare mot mörkrets krafter för att där slänga den i elden som en gång för alla ska förgöra den. Och precis som i filmen är det ingen lätt sak, utan det krävs nog minst tre delar som är episkt långa.

Att Tolkien valt hoben Frodo från Fylke som huvudperson i den här resan är ingen slump. Frodo är en varelse som med sin längd liknar ett barn som lever i en skuldsfull värld där alla är goda mot varandra och har roligt. Frodo (och hela Fylke) är Självet. Det är barndomens oskuldsfulla värld som Tolkien målar upp. Och det är för att det är din autentiska oskuldsfulla sida – den som fanns innan Egots krafter lade ett hölje av tillrättalagda manér över dig – som kan rädda dig. Egot kan aldrig visa vägen ur dunklets värld. Det är bara ett barns uppriktighet, påhittighet och oskuldsfullhet som kan motstå frestelserna som ringen erbjuder.

Du är alltså mer lik Frodo än vad du tror. Frodo är namnet på din autentiska kärna som liksom Frodo behöver karta på sig och ta ringen till elden i Mordor. Och det temat är återkommande i alla religioner: ”Var som barnen! Bara de ser världen som den är”.

Med den liknelsen i bakhuvudet: Hur ser ditt Fylke ut och vem är du och andra som befolkar det riket? Vilka krafter lockar din ring med och hur avlägsnar den dig från ditt Fylke? Hur vill den få dig att vara?

Och hur ser din väg mot elden ut? Vad behöver du möta och vad behöver du göra? Vilka är tankarna, impulserna och föreställningarna som du behöver slänga ner i den glödande vulkaniska elden?

Och har du några medhjälpare på vägen, i form av inre styrkor eller personer i din omgivning som kan ge er ut på en gemensam resa mot Mordor? En egen Hjältens resa!

Foto: Ergo Zakki/Unsplash

Lämna ett svar