UA-145057765-1 Om machokultur och känslor – EXISTENSIS

Om machokultur och känslor

Fäller en tår i bilen på väg till jobbet när jag hör Mårten Granlund från podden Under Kevlaret prata om lättnaden att få vara man OCH känslosam. Mårten är bara 23 år och startade sin podd för tre år sedan. Tjugotre år!! Fantastiskt! Ger hopp för en gemenskap och ett samhälle som låter oss alla, inte bara män utan även kvinnor, få leva ut hela spektrumet. Det handlar helt enkelt om att tillåta sig vara hel. Att få vara stark, beslutsam OCH känslosam. 

Idag lever vi i ett samhälle som premierar sval tankeverksamhet och rationalitet. Känslor och intuition är inte lika populärt. Främst drabbar det män. De ska inte gråta. De ska inte prata om det som känns jobbigt. Men det här idealet smetar också av sig på kvinnligheten. Resultatet av den här normen är ett samhälle där många män hellre tar livet av sig än söker hjälp, och än mindre pratar med vänner och familj om vad de känner.

Det fina med det här poddavsnittet är att få veta att det finns en rörelse för att det ska bli annorlunda – Under Kevlaret, som är en mötesplats med syftet att motarbeta machokulturen och att få killar att prata om sina känslor. Och att det finns unga killgäng som strävar efter att göra annorlunda.

Men det handlar alltså inte om att gå från ena ytterligheten till den andra, utan om att just få vara HEL, att få vara BÅDE känslosam OCH rationell. Båda förmågorna behövs. Men den rationella sidan är mer ett verktyg att plocka fram när vi behöver lösa problem och få saker gjorda. Inte ett grundläge som vi dagligdags verkar utifrån. Vi mår förmodligen bättre om det är den känslosamma förmågan som är vårt grundläge.

Rekommenderar en lyssning. Har bäddat in länk till YouTube. Men podden finns även på Acast. Och unna dig en känslomässig berg- och dalbana idag. Vem vet vad det öppnar upp för gemenskap och möjligheter.

Lämna ett svar