UA-145057765-1 Existentiell rundgång – EXISTENSIS

Existentiell rundgång

Ibland kör vi fast, men håller ändå envist fast vid samma gamla tankar och lösningar istället för att prova nya. Det blir existentiell rundgång. Har därför skapat ett flödesschema – inte för att livets problem någonsin följer ett sånt – utan för att skaka om vår vänstra som hjärnhalva verkar tro så ibland.

Alla människor strävar efter samma sak. Vi vill ha lugn, tillfredsställelse och livsglädje i våra liv. Men våra medel att nå dit kan skilja sig. Vi väljer dessutom ofta ut en viss uppsättning lösningar och övertygelser som vi sen blir så vana med att vi till slut glömmer bort att de är ett val. Vi börjar till och med tro att VI ÄR lösningarna och övertygelserna, att de är vår personlighet.

Vid det laget har de format en slags logik som vi lever utefter. Och vänstra hjärnhalvan älskar rationalitet och logik, men glömmer väldigt ofta att utkomsten hänger på vilka värden vi matar in i ena ändan, och att de värdena kan vi ändra på.

Men den vänstra hjärnhalvan är svår att övertyga. Allt annat än den typen av tänkande är flum. Goda intentioner att pröva något nytt avfärdas därför ofta som trams. Därför har jag knåpat ihop ett flödesschema över livets problem. Vänstra hjärnhalvan ÄLSKAR flödesscheman. Kanske kan den bidra med att skaka om den lite och våga stanna upp och prova nytt.

Därför, varsågoda, här är det EXISTENTIELLA HAMSTERHJULET som försöker synliggöra den rundgång vi kan fastna i (finns som pdf längre ner).

Och om du hör till en av dem som brukar köra så bara le åt dig själv. För det är det bästa du kan göra. De flesta människor är precis såhär absurda ibland.

Sen kan du hälla upp en kopp te, ett glas vin eller något annat du tycker om att njuta av en stund och fundera över om det är möjligt för dig att hitta vägen ut. Som i all logik kommer det an på dina antaganden. Och hur rationellt är det att fortsätta göra samma sak om och om igen om det inte ger dig vad du längtar efter? Pröva att byta tanke, idé eller riktning.

Och vill du ladda hem det Existentiella hamster hjulet som PDF så finns det här nedan. Använd fritt men hänvisa till www.existensis.se.

Lämna ett svar