UA-145057765-1 Livet satt på vänt – EXISTENSIS

Livet satt på vänt

Än har vi ingen karantän. Men det råder något slags undantagstillstånd. Gator är tomma och öde och stora och små sport- och kulturhändelser är uppskjutna. Vi befinner oss i ett mellanrum. Många i oro och plågsam ovisshet. Hur lever man ett liv där?

Människan lever alltid i ovisshet. Det är bara att vi nu ser det så tydligt. Det går inte längre att distrahera sig med det vi brukar göra. Vardagen är vänd upp och ner – saker vi visste väldigt lite om tidigare vet vi nu ännu mindre om. Och även om det är oklart hur många som kommer att bli smittade och allvarligt sjuka – är det tydligt att ekonomin kommer att påverkas hårt.

Hur lever man ett liv i sådan ovisshet?

Det första vi brukar ta till är tanken och en problemlösning. Men tanken är förrädisk. Den har egenheten att den gärna gör något större än det är, eller farligare än det är. Men om du vet att tankarna är svåra att stoppa kan du testa att leda dem lugnt och fint fram till en lösning.

Det kan du göra genom att göra tre kolumner på ett papper. I första kolumnen skriver du VÄRSTA FARHÅGAN, i andra kolumnen skriver du HUR DU KAN FÖRHINDRA, och i den tredje – om det värsta händer – HUR DU KAN REPARERA (dödsfall kan ingen reparera, men det kan vara lugnande att beskriva hur du tar dig igenom begravning och sorgeprocess och ut på andra sidan och vad som kan hjälpa dig igenom).

Fast kanske är det så att du vill ha en paus från rusande tankar. Då är dina sinnen din bästa vän. De gör dig snabbt närvarande här och nu. Och där, i nuet, brukar ovissheten och oron blekna för en stund.

Så här kan du göra:

 • SYNEN
  Gå på upptäcksfärd i ditt hem. Böj dig fram och se närmare på sådant du sällan tittar på. Kanske upptäcker du något du inte sett förut.
  Gå en konstvandring i ditt eget hem. Kanske är du så van med dina tavlor att du slutat titta på dem och kan se dem på nytt.
 • LUKTEN
  Vad doftar dina blommor? Baka bröd eller tänd ett doftljus. Ta några djupa sniffar av maten innan du äter den. Återupptäck dina gamla parfymer.
 • HÖRSEL
  Vilka ljud är vanliga hemma? Kanske har du tid att ta reda på var obekanta ljud kommer ifrån. Botanisera i musiksamlingen eller bland oväntade låtar på Spotify (eller andra strömningstjänster).
 • SMAK
  Laga dina favoritsmaker. Prova nya kryddor. Kommer du ihåg smakleken? Varför inte leka den nu? Ta dig tid att känna efter. Ät långsamt. Drick små klunkar av vinet, vattnet eller kaffet.
 • KÄNSELN
  Upptäck känslan av tyg mot huden. Hur känns dina kläder? Ta ett bad och låt dig omslutas av vatten. Låt vattnet rinna mellan fingrarna.
  Gör som små barn och stryk med handen över oupptäckta platser i ditt hem. Och kan du gå ut på promenader så stanna vid mossklädda stenar och toviga lavar på träden.

Boktips:
Anna Kåver, Oro – att leva med tillvarons ovisshet.

”Det fanns ingen annan väg.
De kastade mig ut ur tryggheten.
Jag satte mig på en bänk och väntade.
De sa, att vänta är ett annat namn för livet.
Nu lever jag väntande på en bänk
i en förlängd dimmig dag
med vidöppna ögon och slutet minne.” 

 JILA MOSSAED

Lämna ett svar