UA-145057765-1 Rensa huvudet med en skogsmandala – EXISTENSIS

Rensa huvudet med en skogsmandala

Vi lever i ett samhälle som hyllar tanken högt. Och tänka är bra. Jag själv älskar att gå vilse i mina tankar, och jobbar på sätt och vis med att uppmuntra tankar. Men ibland ska man helt enkelt inte tänka. Ibland behöver man en ”emotionell återställare”.

Idag var en sådan dag. Hemkommen i helgen från en fin resa i Spanien kraschlandade jag i den novembergrå vardagen. Lägg till det en nypa dålig sömn och lite för många sociala åtaganden för tätt inpå hemkomsten och jag hade kokat ihop en soppa som kastade mig in i en inåtgående spiral. Allt blev jobbigt och motigt. Det rev och slet i bröstet av känslor, och känslorna ledde till tankar som ledde till att det kändes ännu mer och den starkare känslan ledde till tankar som… Och så höll det på.

När jag vaknade imorse förstod jag att jag måste göra något med händerna. Något som inte kräver tankar, som ger andrum och som blir fint utan att ställa krav på något beständigt. Och det jag kom på funkade så bra att jag gärna vill dela det med andra. Det kanske är fler än jag som behöver en emotionell ”återställare” ibland.

Det jag gjorde var att åka ut i skogen med hunden och letade upp en plätt täckt av grön mossa. Sen samlade jag ihop löv, kvistar, mossa och bär i olika färger och började ”måla” en mandala. Själva plockandet, petandet och pillandet tömde hjärnan. Jag blev här och nu. Och långsamt, i takt med att mandalan växte fram, sjönk det emotionella grumset till botten och det klarnade i bröstet och huvudet.

Efteråt kände jag mig lugn inombords. Jag satt en stund och tittade på min mandala, och på hunden som sprang runt och sniffade. Allt var så stilla och fint. På vägen hem såg plötsligt det novembergråa inte så tokigt ut. Där fanns djupt brunröda färger och klara röda bär mot mossor i olika gröna toner.

Självklart hjälper det inte alltid att göra såhär. Men om du som jag ibland bara får lite för mycket av livets goda och behöver hitta tillbaka till ett stilla centrum kanske en skogsmandala hjälper. Det är gratis och kräver inte en massa förberedelser eller efterarbete. Du behöver bara en stund i skogen.

Lämna ett svar