UA-145057765-1 Det är nu du visar dig – EXISTENSIS

Det är nu du visar dig

Dra dig undan i ensamhet
i naturen
– och du möter dig själv.

Sök dig till trängseln, 
nöts emot människor 
– och du möter dig själv.

SW

Många går till psykologer och terapeuter för att få hjälp att hitta sina autentiska jag. Eller så åker de på retreater och vandringsresor i hopp om att höra sin egen inre röst. Men i de märkliga tider vi hamnat i nu, har många chansen att möta sig själv alldeles gratis och hemma.

Kanske är det många som för första gången, i den sociala avskildheten, får tid att iaktta sig själv och det som känns inuti. Tidigare har livet rullat på och fyllts av jobb, aktiviteter och sociala sammanhang. Det har inte funnits plats (eller vilja) att stanna upp.

Det pressade läget visar också vilka vi är för andra; Hör vi till de som solidariskt ställer upp och vill hjälpa till eller sällar vi oss till de som skor sig på krisen? Blir vi omskakade av oro och handlingsförlamade eller kan vi hitta lugnet inom oss och fortsätta vardagen någotsånär som vanligt? Står vi ens ut med vår familj när vi behöver vara med dem tjugofyra timmar om dygnet, varje dag, hela veckan?

Chansen att hitta dig själv – i ditt hem – har alltid funnits där rakt framför dig. Och det är väl vad jag försökte fånga i raderna ovan som jag skrev en gång för länge sedan. Det är bara det att vi sällan stannar kvar i det jobbiga som är. Men nu har du chansen. Så lägg märke till vad som dyker upp. Iaktta dig själv.

Men vem vill uthärda när det är så enkelt att distrahera sig?

Carl Jung sa att “Man blir inte upplyst av att möta det redan kända inom sig, utan av att göra sitt mörker medvetet.”

Belöningen för den som vågar stanna upp i sina jobbiga känslor, eller i ett beteende de skäms för och dela med andra, är att de bryter upp sin inre isolering och knyter an till världen. Och kanske längst därinne i mörkret hittar du även en dold positiv sida som du gömt undan av skam eller rädsla.

Jung sa, förutom att vi har mörka skuggor så har vi en gyllene skugga. Det är den bästa versionen av oss själva. Den kan vi också ha gömt undan, liksom vi gjort med många negativa sidor.

Ett sätt att synliggöra sin gyllene skugga är att fundera över vilka personer som du beundrar och ser upp till. Skriv upp dem på en lista. Och skriv exakt vad det är du beundrar och önskar att du hade.

De här personerna kan nämligen ha de egenskaper som du själv inte vågar släppa fram. Du kan ha fått höra att de är opassande av föräldrar, lärare eller andra i din barndom. Och anledningen till att du gillar de här personerna kan vara att du känner igen din egen gyllene skugga i dem.

Så passa på att möt det som känns. Du har tid. Och om du har möjlighet passa också på att dela med någon.

Klicka gärna på taggen ”skuggarbete” för fler inlägg som handlar om att möta mörka sidor.

Lämna ett svar