UA-145057765-1 Dancing on my own – EXISTENSIS

Dancing on my own

Jag hör på radion att Robins låt Dancing on my own korats till förra decenniets bästa låt av brittiska musiktidningen NME – New Musical Express. Samma utmärkelse gavs till henne redan förra året av tidningen Rolling Stones. Låten slog alltså topplisteettor av både Beyoncé och Taylor Swift. Och jag förstår deras val. Jag är också hejdlöst förälskad i låten. När den spelas försätts jag i en stämning som är skön – och smärtsam på samma gång. Låten är helt enkelt essensen av ordet bitterljuvt.

Men varför älskar vi den?

Troligtvis handlar det om spegling. Den situation Robyn sjunger om kan vi känna igen oss i. Texten beskriver en person som blivit lämnad för en annan och när hon hör talas om att exets och hens nya hänger på ett uteställe då går hon inte bara dit och plågar sig med att bevittna den nya kärleken, hon går även ut på dansgolvet helt själv och släpper loss. Hon visar upp sig för exet som ändå inte ser henne, utan hen har bara ögon för den nya. Låten handlar om att peta i ett varigt sår – för att det känns bra.

Och varför känns det bra när vi egentligen inte borde utsätta oss för smärtan?

Kanske blir vi lite masochistiska här? Att exponera sig för exets nya kärlek bekräftar vår offerkänsla. Det är synd om oss. Särskilt om separationen tagit vägen via otrohet. Och det gör oss till någon: den som blivit lämnad. Och den misären är paradoxalt nog lite skön. Förmodligen har vi, i samband med separationen, fått en uppmärksamhet och en omsorg vi inte fått tidigare. Och den ger en rättfärdighetskänsla. Och kanske en känsla av rätt att töja på gränser.

Det hon sjunger om är djupt mänskligt. Men lite pinsamt, så få av oss skulle erkänna att vi känner igen oss. För det som Robyn sjunger om är lite galet, lite över gränsen. Det har en doft av Glenn Close som kokade kaniner i filmen Farlig förbindelse. Man förföljer inte sitt ex. Men så hör man talas om den nya, sen gör man det i alla fall. Det är bitterljuvt, fruktansvärt, äcklande och härligt på samma gång.

Men låter rymmer också något kaxigt. Lite så-okej-jag-är-lämnad-men-det- hindrar-inte-mig-från-att-gå-ut-ikväll. Fast du är där med din nya – och ändå dansar jag och ger allt! Låten fullkomligt dryper av bitterljuv trots.

Så lyssna och rys. Länkar till Robyns livespelning på Madison Square Garden förra året. Njut av allsången och minns dina egna pinsamheter.

Somebody said you got a new friend
Does she love you better than I can?
There’s a big black sky over my town
I know where you’re at, I bet she’s around
And yeah, I know it’s stupid
But I just gotta see it for myself


I’m in the corner, watching you kiss her, oh oh oh
I’m right over here, why can’t you see me, oh oh oh
And I’m giving it my all, but I’m not the guy you’re taking home, ooh
I keep dancing on my own


I’m just wanna dance all night
And I’m all messed up, I’m so out of line, yeah
Stilettos and broken bottles
I’m spinning around in circles
And I’m in the corner, watching you kiss her, oh
I’m right over here, why can’t you see me, oh
And I’m giving it my all, but I’m not the guy you’re taking home, ooh
I keep dancing on my own
And oh noSo far away but…

ROBYN

Lämna ett svar