UA-145057765-1 När det känns mörkt – prova detta! – EXISTENSIS

När det känns mörkt – prova detta!

Världen är upp och ner och många uttrycker hopplöshet just nu. Men hopp är inte en känsla vi kan få brist på. Hopp är en viljeakt. Det handlar om hur du riktar dina känslor och din tillit. Men det handlar också om att granska meningslösheten och se om den är sann.

I mörka stunder gäller det att minnas att det alltid finns en sak att göra: DU kan välja hopp. DU kan välja att återförtrolla just DIN värld. DU kan ”fake it, until you make it”. Det funkar. Den goda viljan tycks fungera som friskt syre som kan blåsa liv i den glöd som falnat.

Det jag föreslår kan låta falsk och fel. Särskilt från mig som brukar tala mig varm för autenticitet. Men det handlar inte om att trycka undan några känslor. Jag menar fortfarande att känslorna måste kännas och erkännas fullt ut. Men de behöver riktas om. Istället kan du välja att vända ditt fokus mot att se det förundransvärda.

Hopp är en nämligen en fråga om vad du gör av din valfrihet och vad du gör av din tillit. Hopp är inte en känsla som säger att allt kommer att bli bra. Hopp är en viljeakt som du gör när det du tänker egentligen talar emot själva akten. Hopp är att trots allt lägga sin tilltro till att liv har en mening och att Livet vill något med just ditt liv.

För en sak vet vi säkert: Livet vill liv. Det kan vi se historiskt. Om och om igen fyller hon ödelagda marker med spirande liv. Mitt bland de hårdaste livsvillkoren, i vulkaniska miljöer på havets botten och under isarna i Arktis.

Så se ner på din egen kropp. Den är ett hem för bakterier, svampar och celler som samverkar, organiserar sig så att du kan uppleva stjärnhimlen, smaka god mat och känna en varm nos mot din hand. Du har en kropp som kan kramas, skratta och samtala med andra. Det kan göra ont, för att sedan kännas bättre. Kort sagt: du har fått förmånen att uppleva Livet. VAD gör du med den kroppen? Hur sätter du den i bruk i världen?

Om det känns mörkt, prova detta!

Om du känner oro och nedstämdhet, plocka inte upp telefonen eller något annat för att bedöva den känslan. Vänd dig istället inåt och lokalisera den. Vad säger känslan? Vad vill den dig? Det är stor sannolikhet att den talar om för dig att något du gör just nu inte är bra för dig. Känslor är bra på det viset. De är data som säger något om vad du tycker om den situation du är i just nu. Men de kan också peka dig i fel riktning.

Även om känslan säger att allt är meningslöst så är det inte helt sant. Du har en kropp full av organismer som är helt beroende av dig. Du har saker kring dig och kanske växter som är beroende av din omsorg. Just där du är finns mening att hitta, bara du plockar upp den och gör den till din.

Men mening börjar i det lilla. Glöm den stora världen för en stund. Rikta om oron och nedstämdheten till din vardag. Res på dig och se efter var du efterfrågas. Stökigt i köket? Låt tingen bli rena och flytta tillbaka dem till sina ”hem” i lådor och skåp. Väller tvättkorgen över? Se på värnlösheten i plaggen: de är beroende av dig för bli rena och för att hitta ”hem” till skåpen igen. Du kan använda samma tankesätt på ditt jobb. Du kan välja att se på varje arbetsuppgift som ett väsen som efterfrågar och är beroende av din omsorg.

Det jag föreslår låter kanske fånigt. Men att ”animera” tingen och kroppen på det här viset hjälper till att återförtrolla den mest vardagliga miljön. Det är något magiskt med att kliva in i en tjänande roll och rikta sitt fokus utanför sig själv, mot något som behöver dig – även om det är till materiella ting i ditt hem. Handling gjord i hopp, trots att allt känns meningslöst, väcker liv i Livet. Och när glöden blivit starkare blir det lite lättare att ringa upp en vän och föreslå att ses. Kanske blir det till slut även lättare att ta dig ur en livssituation som inte är bra för dig.

I grunden handlar det om en justering av din blick. Mörkret får dig att känna att dina val och din aktivitet inte spelar roll. Men det är inte sant. Det är just i dina vardagliga valsituationer som dina val och aktiviteter kan mening. Det är du som genom en viljeakt förvandlar det du gör till ordning, kärlek, omsorg, gemenskap. De sakerna finns inte bara där per automatik. Med dina val skapar du liv eller icke-liv. Vi glömmer så lätt bort detta mot fonden av världens händelser: vi inbillar oss att det meningsfulla måste ha betydelse på ett stort historiskt plan. Men det är i det lilla magin händer. Prova!

”Låt oss blottlägga lögnen och därmed orsaka dess sammanbrott”.

Ur Zarathustras sånger, ur Yasna 30 Det fria valet, 30.10 (översättning till svenska av Ashk Dahlén).

Foto: Sixteen miles out/Unsplash

Lämna ett svar