UA-145057765-1 DÖDEN DÖDEN – existentiellt samtalscafé – EXISTENSIS

DÖDEN DÖDEN – existentiellt samtalscafé

Vill du träffa andra och prata om livet? Döden Döden är ett existentiellt samtalscafé på Kulturhuset Storbrunn i Östhammar, som har öppet varannan måndag under hösten. Välkommen!

Döden Döden är en möjlighet att prata existentiella frågor med andra som är nyfikna på livet. Inga förkunskaper behövs, bara nyfikenhet och öppenhet.

Samtalen liknar filosoficaféer men lämnar mer plats åt den egna levda erfarenheten. Kulturhuset står för enkelt fika. Gratis att delta.

NÄR: Varannan måndag kl. 10-12, Kulturhuset Storbrunn.
SAMTALSLEDARE: Susanna Westman.
FÖRANMÄLAN: susanna@existensis.se senast fredagen innan.

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Håll utkik efter info om vilket maxantal som gäller i höst.  P.S Det var Astrid Lindgren som sa döden, döden. Hon inledde telefonsamtalen med sina systrar så för att få ämnet avklarat.

FÖRÄNDRING – 6 september

Herakleitos lär ha sagt att ingen någonsin kan kliva ner i samma flod två gånger. Och visst är det sant att förändring hör till ett av livets grundläggande villkor. Ingenting består utan förändras ständigt. Men på vilka olika sätt märker vi av förändring? Hur påverkar det oss? Har vi för lite? Och hur gör vi det lättare att leva med en ständig förändring om vi tycker att det är svårt?

LIVSMÅL – 20 september

Ibland pratar vi om livet som ett projekt. Som en berättelse som ska fyllas med vissa mål. Det avspeglar sig också i dödsrunor där vi kan se en människas gärning och avtryck på jorden summeras. Men vad får ett sådant synsätt för konsekvenser? Vad menar vi med ”ett liv” och kan man leva utan livsmål?

ENGAGEMANG – 4 oktober

I debatten kring artificiell intelligens brukar människans förmåga till engagemang pekas ut som något som skiljer henne från roboten. En maskin kan aldrig känna passion eller intresse. Men vad är engagemang? Hur känner vi igen det och vad gör det med oss? Går det att skapa? Och kan det också vara något negativt?

SJÄLVSTÄNDIGHET – 18 oktober 

Det västerländska samhället, och kanske i Sverige i synnerhet, vaktar vi på vår självständighet. Men kan det bli för mycket av det goda? Finns det en gräns för självständigheten, där vi, om vi passerar den, inte längre vinner något utan förlorar något som är viktigt? Och vad menar vi med egentligen med självständighet och finns det olika typer?

ÅSIKTER – 1 november

Det betonas inte sällan att det är viktigt att ha åsikter i en fråga. På arbetsplatser, sjukhus och köpcenter får vi ofta en enkät i handen för att lämna synpunkter. Men vad menar vi med ordet? Varför tycker många att de är viktigt med åsikter? Finns det fel sorts och rätt sorts åsikter och går det att leva helt utan? 

VARGTIMMEN – 15 november

Det är många konstnärer som har lyft natten i sina verk. Ingmar Bergman gav till och med timmen mellan natt och gryning namnet vargtimmen och beskrev den som timmen där den sömnlöse jagas av ”sin svåraste ångest, då spöken och demoner är mäktigast.” Men vad är så särskilt med den mörka tiden på dygnet? Vad bär natten med sig för föreställningar? Och vilka känslor väcker den?

TRISTESS – 29 november

Möjligheterna till distraktion och underhållning är oändliga nu förtiden. Och vi rör oss mellan arbete, hemmet och fritidsaktiviteter. Den ständiga upptagenheten ger oss en chans att hålla den grå tristessen borta. Men vad är tristess? Och varför är den så svår att stå ut med? Hur kan tristess se ut och finns det destruktiv tristess och god tristess? Hur kan vi i så fall skapa den goda och när blir tristess destruktiv? 

Lämna ett svar