UA-145057765-1 Skönhetssinnet och det enda du behöver veta – EXISTENSIS

Skönhetssinnet och det enda du behöver veta

Mitt i allt det krångliga är utvägen egentligen rätt enkel. Alla läror kokar ner till samma sak; allt är enhet och harmoni och det är dit vi behöver sträva igen. Det fina är att vi också har fått ett sinne som kan vägleda oss dit: skönhetssinnet!

Mängden läror och livsåskådningar i världen är enorm. Inte konstigt att man inte vet vad man ska tro på. Det är lätt att bli passiv mitt bland alla goda råd.

Men även om alla tankeströmmar ser olika ut på ytan så har alla samma grund och samma mål: enhet och harmoni.

Sanningen är alltså så enkel. Det är allt du behöver veta. Så om du inte orkar läsa dig genom hela C- och D-sektionen på biblioteket, det vill säga samlingen av böcker inom religion, filosofi och psykologi, kom då ihåg detta: vårt ursprung är harmonisk enhet (helhet) och har vi det som mål, medel och mening i vårt liv så har vi kommit långt att skapa ett gott liv som där det avspeglas och som också ger ett positivt avtryck på vår omgivning.

Fördelen med att förenkla ett sån här uråldrig sanning är tre. Dels att du får en enkel fråga att ställa under i dina vardagliga problem och dilemman: Hur uppnår jag harmonisk enhet i detta (mål)? Dels att du lätt kan känna igen om dina val och handlingar leder dig på rätt väg (medel); för harmonisk enhet känns. Sen, utöver det, kommer samma känsla att bidra till att du plötsligt känner mening i ditt liv.

Det fina är alltså att du har känt harmonisk enhet förr och har till och med ett sinne för det; du har kontakt med det när du upplever stark livskänsla och närvaro.

Den enda jag vet som tidigare har namngett det här sinnet på ett träffande sätt var Viktor Frankl som kallade det för äkta samvete. (Egyptierna hade en gudinna, Maát, som vägde varje avliden människas hjärta vägdes i en våg och jämförde med fjädern hon bar i sitt hår som symboliserade detta äkta samvete och om de vägde lika fick hon komma in i dödsguden Osiris paradis). Men idag lyssnade jag på podden Det sista mysteriet och då kallade en av poddarna Eric Schüldt sinnet för skönhetssinnet och jag tyckte det var ännu mer träffande. För då vägs också det estetiska in i samma sinne utöver en förmåga att uppfatta det sanna och goda.

Eric Schüldt tror att skönhetssinnet, är nyckeln som ska frigöra världen från sin destruktiva låsning. Vi är så insyltade i det rationella tänkandet att vi behöver något annat – vi kan inte tänka oss till det rätta. Och jag håller med. Jag har upplevt det på exakt det sättet, och har då märkt hur det frigör mig från låsningar. Det aktiverades särskilt starkt under mitt experiment då jag såg skönhet i allt och upplevde en klarsyn långt utanför det vanliga. Det mest fantastiska var dessutom att människor i min närhet också tycktes smittas av den känslan.

Så om du känner dig överväldigad av världens problem och kakafonin av alla lösningar, fokusera då på detta enda: skönhetssinnet. Dra dig till minnes alla gånger du upplevt harmonisk enhet i ditt liv, de gånger då du känt dig lätt, hel och bekymmersfri som att allt var precis som det skulle. Eller minns då musik, poesi, en tavla, en film eller något som en person sa till dig gjorde dig uppfylld av av en känsla som liknar en upphöjd kärlek. Det var en stund av harmonisk enhet. Hur kom du dit? Vad gjorde du då? DET är målet, medlet och meningen i ditt liv. Forma ett liv efter det.

Sen finns såklart hela C- och D-sektionen kvar på biblioteken om något behöver klargöras eller du vill ta reda på vad andra sagt om dessa uråldriga frågor. Men minns då att böckerna inte är sanningen, den finns rakt framför dina ögon.

”There is One Holy Book, the sacred manuscript of nature, the only scripture which can enlighten the reader.”

Ur tio sufistiska tankar, Hazrat Inayat Khan

PS. Eric Schüldt gör också lyssningsvärda program på söndagar på P2, Text och musik, som handlar om existentiella frågor och musik.

Foto: deanmarston432/Pixabay

Lämna ett svar