UA-145057765-1 Vardagsrummet – existentiellt samtalscafé – EXISTENSIS

Vardagsrummet – existentiellt samtalscafé

Vill du träffa andra och prata om livet? I höst öppnar VARDAGSRUMMET igen; ett existentiellt samtalscafé där vi tillsammans funderar över små och stora livsfrågor. Varmt välkommen till ABF:s lokal i centrala Uppsala.

Med utgångspunkt i existentiella frågeställningar delar vi med oss av både motgångar och lycka, djupsinnigheter och lättsamheter. Här utlovas en trygg gemenskap där alla är välkomna. Inga förkunskaper krävs, bara att du är nyfiken och har ett öppet sinne. Vi bjuder på fika!

När vi möts håller vi avstånd och följer de råd och riktlinjer som Folkhälsomyndigheten har gett oss. Följ mig på Facebook eller prenumerera på nyhetsbrevet för att ha aktuella uppgifter till hösten.

NÄR: Måndagar, kl. 13-15
VAR: ABF, S:t Persgatan 22 B, Uppsala

ANMÄLAN: susanna@existensis.se, eller 0708-330124 senast fredag innan

Samtalsledare Susanna Westman.
Vardagsrummet är ett samarbete med ABF.

TEMAN hösten 2021

LIVSMÅL – 11 oktober

Ibland pratar vi om livet som ett projekt. Som en berättelse som ska fyllas med vissa mål. Det avspeglar sig också i dödsrunor där vi kan se en människas gärning och avtryck på jorden summeras. Men vad får ett sådant synsätt för konsekvenser? Vad menar vi med ”ett liv” och kan man leva utan livsmål?

SJÄLVSTÄNDIGHET – 25 oktober

Det västerländska samhället, och kanske i Sverige i synnerhet, vaktar vi på vår självständighet. Men kan det bli för mycket av det goda? Finns det en gräns för självständigheten, där vi, om vi passerar den, inte längre vinner något utan förlorar något som är viktigt? Och vad menar vi med egentligen med självständighet och finns det olika typer?

VARGTIMMEN – 8 november

Många konstnärer har lyft natten i sina verk som något poetiskt och särskilt. Men natten kan också, som Ingmar Bergman skrev,  beskrivas som tiden då den sömnlöse jagas av ”sin svåraste ångest, då spöken och demoner är mäktigast”. Vad är det egentligen natten bär med sig för föreställningar? Och vad väcker den i oss?

ENGAGEMANG – 15 november

I debatten kring artificiell intelligens brukar människans förmåga till engagemang pekas ut som något som skiljer henne från roboten. En maskin kan aldrig känna passion eller intresse. Men vad är engagemang? Hur känner vi igen det och vad gör det med oss? Går det att skapa? Och kan det också vara något negativt?

Läs även om filosoficaféer på biblioteken>>

Lämna ett svar