UA-145057765-1 Existentiellt samtalscafé – EXISTENSIS

Existentiellt samtalscafé

OBS! ÅTERSTÅENDE TILLFÄLLEN FÖR VARDAGSRUMMET 2020 ÄR INSTÄLLDA!

Vill du träffa andra och prata om livet? I VARDAGSRUMMET – ett existentiellt samtalscafé – funderar vi tillsammans över små och stora frågor. Varmt välkommen till en ny mötesplats i centrala Uppsala.

Med utgångspunkt i existentiella frågeställningar delar vi med oss av både motgångar och lycka, djupsinnigheter och lättsamheter. Här utlovas en trygg gemenskap där alla är välkomna. Inga förkunskaper krävs, bara att du är nyfiken och har ett öppet sinne. Vi bjuder på fika!

När vi möts håller vi avstånd och följer de råd och riktlinjer som Folkhälsomyndigheten har gett oss.

OBS! De första gångerna har vi samtalen utomhus om vädret tillåter. Samling på gården utanför ABF.

NÄR: Varannan måndag med start 31 augusti, kl. 13-15
VAR: ABF, S:t Persgatan 22 B, Uppsala

Samtalsledare Susanna Westman.
Vardagsrummet är ett samarbete med ABF.

TEMAN hösten 2020

31 augusti – NATUREN

I Sverige har vi länge uppskattat vistelser i naturen. Vi har till och med allemansrätten som säkerställer att alla kan åtnjuta naturen fritt. I Japan kallar de vistelser i naturen för skogsbad och de menar att det är välgörande för oss. Men vad är det vi kallar natur egentligen? Vad är det där som skänker välbefinnande? Och är människan egentligen någonsin skild från naturen? 

14 september – HÄLSA

Vi talar ofta om hälsa som frånvaro av sjukdom, men är det så enkelt? Många lever med kroniska sjukdomar och upplever sig ha ett normalt, fullgott liv. Hur kan vi då beskriva begreppet och vad är det som gör att vi upplever oss ha god hälsa? Finns det olika sorters hälsa och vad kan vi själva göra för att leva ett hälsosamt liv?

28 september – FÖRUNDRAN

Ibland kan vi drabbas. Vi står ordlösa inför något vackert eller något obegripligt. Kroppen fylls av något som vi kallar förundran. Vad är det vi känner då? Vad kan väcka den här känslan hos oss? Kan det även vara obehagliga saker eller sådant vi inte tycker om? Och vad har de gemensamt? 

12 oktober – NEDSTÄMDHET

Melankoli, vemod, depression, förtvivlan och missmod. Vi har många ord och uttryck för nedstämdhet. Men vad är det orden beskriver? Vad gör att vi upplever de här olika stämningarna? Kommer de till oss eller finns det tillfällen då vi skapar de själva? Finns det goda saker med nedstämdhet? 

26 oktober – OBS! INSTÄLLT 26 OKTOBER!

Mycket i vårt liv är osäkert och utom vår kontroll. Inget förblir heller som det alltid varit. Allt förändras. Ändå kliver vi oftast upp ur sängen och möter dagen trots all ovisshet. Det kallas för livsmod. Men vad är det egentligen? Och är det något vi kan framkalla? Och om vi tappat det, hur kan vi väcka det till liv? 

9 november – AVTRYCK

Människan vill gärna leva vidare långt bortom sitt eget liv. I forntiden höggs det runor för att bevara minnet. Idag sätter många sitt namn på pampiga byggnader för att de ska bli ihågkomna. Men vad betyder den här längtan efter att lämna avtryck egentligen? Vilka spår lever vidare när vi dör och hur länge? Och hur stor påverkan har andra människors avtryck i våra liv? 

23 november – NÖJDHET

Överallt, efter minsta köp eller besök hos någon som utfört en tjänst, frågas det efter om vi är nöjda. Själva strävar vi också efter att vara nöjda; med vårt val av yrke, partner, bostad och vardag. Men vad är nöjdhet egentligen? Vad krävs för att vi ska vara nöjda? Är det ett tillstånd? En känsla? Hur påverkar nöjdhet våra liv? Och går det verkligen att vara helt nöjd? 

7 december – SÅRBARHET

Livet är skört på många olika sätt, både fysiskt och känslomässigt. Sårbarhet tycks inskrivet i villkoren för det mänskliga livet. Ofta är det en så självklar del av vårt liv att vi inte tänker på vår sårbarhet så mycket. Men vad gör den med oss; hur formas vi och vårt samhälle av vår sårbarhet? Och hur vore livet om sårbarhet inte fanns? 

Läs även om filosoficaféer på biblioteken>>

Lämna ett svar